Voeding tips
Als je eerst de Giftig! pagina heb gelezen, snap je wel dat je niet zomaar alles geven kan aan je forpus, hoe lekker hij of zij het ook lijkt te vinden. En dan snap je hopelijk ook wat zo ongeveer wel gegeven mag worden!
(Fruit zoals appel, abrikoos, banaan, cranberry , mango, nectarine , sinaasappel , papaja, perzik, peer en ananas, verschillende soorten groentes als brocolli, gekookte boontjes, wortsel, pompoen, mais etc etc etc...)
Hieronder een lijstje met producten en een uitleg wat ze kunnen betekenen voor je forpusje.
Aloë Vera - Verse aloë vera, of sap gemengd met water, het helpt je forpus met spijsverteringsproblemen en darmaandoeningen. Het bevat namelijk 39 essentiële mineralen, vitamines en alle aminozuren. Het is ook bewezen als ondersteuning voor het verenpak. Ook een geïrriteerde huid knapt op als je de vogel insmeert of sprayt.
Appel - de oplosbare vezel pectine en antibacteriële, anti virale en anti inflammatoire werking maken de appel gezond! (Let op met pesticiden, geef het liefst biologische appels)
Bonen - Vezelrijk, gegeven met de bruine rijst om het goed te kunnen verteren. Bonen moeten een nacht worden geweekt en daarna goed gekookt.
Bruine rijst - Rauw, gekiemd of gekookt. Gezond en word graag gegeten.
Bessen - Biologisch geteeld, pesticiden en bessen zijn een gevaar. Meeste bessen die wij eten vinden ze lekker, met name de bosbes.
Cayenne peper - Hulp bij spijsvertering, bevat vit. A, B en C, calcium, fosfor en ijzer. Ook goed bij artritis bij oudere vogels.
Kersen - Goed voor de nieren en helpt bij jicht. Erg geliefd! Niet teveel geven, een halfje is zat. Teveel kersen kan problemen geven door gasvorming
Groentes, met name de kruisbloemige - Groentes zijn sowieso gezond, de kruisbloemige xtra door anti-oxidanten. Rijk aan vezels, vitaminen en mineralen. Met name broccoli, snijbiet, bloemkool, spruitjes zijn erg geliefd.
Boontjes en andere groentes worden zeker ook met liefde gegeten, vergeet boontjes en bonen nooit te koken!
Wortels - Vol vitaminen A, goed voor je forpus! En graag gegeten!
Mais - Vezelrijk, bevat vitamine A, fosfor, kalium en magnesium.
Paardenbloem en andere bloemen - Bladeren van paardenbloemen zitten vol vitamine A, B1 en C en bloedzuiverende stoffen.
Thee van kamillebloemen heeft een kalmerende werking, bijvoorbeeld voor het reizen.
Viooltjes, Oost Indische kers, rozen, goudsbloemen, ze mogen het eten!
Eieren - Bevatten alle aminozuren, hoogwaardige eiwitten, en calcium. Een stukje hardgekookt ei gaat er zeker wel in!
Gember - Thee van verse gember of gemberblokjes een paar uur voor de reis en tijdens de reis helpt misselijkheid tegen te gaan bij reisziekte. Ook misselijkheid en maagklachten worden geholpen met gember.
Papaja - Gewaardeerd voor hoge gehalte papaine, sterk spijsverteringsenzym, helpt ook wormen te voorkomen. Vol vezel en stimuleert de eetlust. Kan dagelijks gegeven worden, ze vinden vaak de pitjes lekkerder dan het vruchtvlees.
Zeewier - Met name kelp, wel met mate geven! Vol met alle stoffen die een kromsnavel nodig heeft.
Zoete aardappel - Rijk aan vitamene B6, C, Kalium en vezels. Geschikt voor dagelijks gebruik.
Tofu - Vegetarische manier om aan eiwit en vitamine B te komen.
Vlees - Jouw forpus kan best wel interesse tonen in vlees! Al ben ik persoonlijk geen fan van dit idee, ook omdat ik niet weer of dit ook in het wild gebeurd.. Blijf wel weg van rood vlees en varken, dat vlees is te vet en weer ongezond.
Kippenborst kan ook in het dieet vanwege de proteïnen.
Ook zijn ze niet vies van vis! Let wel op dat je geen graatjes geeft..
Natuurlijk moet alles wel goed gaar zijn, geen rauw spul! Geef vis en vlees als iets lekkers en speciaals, niet elke dag.